Zonnebrand, SPF en UV

2023-05-10
Frits van Zomer

We kunnen allemaal genieten van een mooie zomerdag in de zon. Maar ook al genieten we ervan, het is belangrijk om te weten hoe je je kunt beschermen tegen de schadelijke straling uit de zon. Een onderdeel hiervan is het begrijpen van zonnebrand, SPF en UV.

Wat is zonnebrand?

Zonnebrand is een verbranding van de huid die wordt veroorzaakt door blootstelling aan ultraviolette straling uit de zon. Het kan pijn, roodheid en zwelling veroorzaken. Zonnebrand kan leiden tot permanente schade aan de huid, waaronder vlekken, rimpels en kanker. Het is dus erg belangrijk dat je je kunt beschermen tegen de schadelijke straling.

Wat is SPF?

SPF staat voor Sun Protection Factor. SPF is de maatstaf waarmee we de mate van bescherming kunnen meten die een bepaald product biedt tegen UV-straling. SPF wordt uitgedrukt als een getal - meestal tussen 2 en 50 - dat aangeeft hoe lang het duurt voordat uw huid verbrandt. Een product met SPF 50 biedt twee keer zoveel bescherming als een product met SPF 25.

Wat is UV?

Ultraviolet licht (of UV) is een vorm van elektromagnetische straling met golflengtes tussen 100 en 400 nanometer. UV- A, B en C zijn de meest voorkomende vormen van UV-straling. UV-A en UV-B zijn beide schadelijk voor de huid. UV-C is de minst voorkomende vorm en wordt meestal geblokkeerd door de atmosfeer, dus het is nauwelijks gevaarlijk. Om zich te beschermen tegen UV-A en UV-B, moeten mensen zonnescherm gebruiken.

Uiteindelijk moeten mensen begrijpen wat zonnebrand, SPF en UV zijn als ze willen profiteren van de zonnenstralingen. Gebruik goede kwaliteit sunscreen en slijt handschoenen en andere kleding om je te beschermen tegen de schadelijke stralen. Met deze informatie heb je alles wat je nodig hebt om veilig te genieten van de zonnige zomerdagen!